Door beroepsmatige blootstelling aan respirabel kristallijn silica (kwartsstof) kunnen werknemers longziekten krijgen. De Gezondheidsraad draagt bij aan de bescherming van werknemers door gezondheidskundige advieswaarden te berekenen voor beroepsmatige blootstelling aan schadelijke stoffen. Dit zijn blootstellingsniveaus waarbij zo min mogelijk nadelige gezondheidseffecten te verwachten zijn. De raad adviseert op basis van de wetenschap nieuwe gezondheidskundige advieswaarden voor respirabel kristallijn silica.
Voor respirabel kristallijn silica is geen veilig blootstellingsniveau aan te geven
Kristallijn silica is een mineraal dat veel voorkomt in rotsen, zand en andere grondsoorten. Als kristallijn silica-bevattend materiaal wordt bewerkt, door bijvoorbeeld zagen of vermalen, kan stof vrijkomen waarin inadembare (respirabele) kristallijne silicadeeltjes zitten. Deze deeltjes kunnen bij inademing diep binnendringen in de longen. Blootstelling aan respirabel kristallijn silica kan ziekten veroorzaken als silicose (ook wel bekend als stoflongen) en longkanker.
Voor respirabel kristallijn silica is geen veilig blootstellingsniveau aan te geven. Het streven is dan om de mogelijke gevolgen van beroepsmatige blootstelling zo veel mogelijk te beperken. De commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen (GBBS) heeft op basis van wetenschappelijke kennis berekend welke concentraties respirabel kristallijn silica overeenkomen met vastgestelde risiconiveaus. Hierbij heeft de commissie samengewerkt met de Nordic Expert Group (NEG). De blootstellingsconcentratie die overeenkomt met het streefrisiconiveau is 0,00038 milligram respirabele kristallijne silicadeeltjes per kubieke meter (m3) lucht. De blootstellingsconcentratie voor het verbodsrisiconiveau is 0,0363 mg/m3.