Op 28 november presenteerde de Nederlandse Sportraad (NLsportraad) het advies ‘Laat ze niet zitten! Advies bewegen en sport door 65-plussers’ in Nieuwspoort. Het advies werd aangeboden aan kamerleden Jacqueline van den Hil (VVD) en Ilse Saris (NSC). Eerder bood voorzitter Tom van ’t Hek het advies ook aan staatssecretaris Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) aan.
De NLsportraad wijst vooral op de voordelen van fitte 65-plussers, die nog volop actief zijn in de samenleving
De presentatie van het advies werd ingeleid door een beweegsessie van 65-plussers van de Vitality Club. Dit is een initiatief van de Leyden Academy on Vitality and Ageing, dat op tientallen plaatsen al tot laagdrempelige toegankelijke beweeggroepen heeft geleid. Ook in Nieuwspoort brachten zij de genodigden enthousiast in beweging. Tijdens de presentatie lichtte Tom van ’t Hek de urgentie en aanbevelingen van het advies toe. Hij benadrukte om de beweegbehoefte van 65-plussers serieus te nemen. “Ouderen leveren een grote bijdrage aan de samenleving, maar we zien dat ze vanwege hun leeftijd onvoldoende serieus worden genomen in hun behoefte om te bewegen. Dat is een vorm van seniorisme die niet past bij een groep die in 2040 een kwart van de bevolking uitmaakt en nog van alles kan en ook wil.”
Vervolgens overhandigden voorzitter Tom van ’t Hek en raadslid Bernard Wientjes het advies aan de Kamerleden Ilse Saris (NSC) en Jacqueline van den Hil (VVD). In hun reacties refereerden zij allebei aan het belang om ouderen zo lang mogelijk vitaal te houden.
Advies
Het ministerie van VWS vroeg de NLsportraad om advies over de wijze waarop ouderen meer kunnen worden gestimuleerd om te bewegen en sporten. Onder meer om ouderen zo lang mogelijk fit en vitaal te houden en te helpen om eenzaamheid tegen te gaan. Ook hebben ouderen die langer fit blijven minder zorg nodig. De NLsportraad wijst vooral op de voordelen van fitte 65-plussers, die nog volop actief zijn in de samenleving. Bijvoorbeeld door nog te werken, vrijwilligerswerk te doen, mantelzorg te verlenen, op kleinkinderen te passen of er te zijn voor familie en vrienden. Dagelijks voldoende bewegen draagt in hoge mate bij aan die vitaliteit. Sporten kan daar een onderdeel van zijn, maar ook dansen, klussen of tuinieren zijn prima activiteiten om vitaal te blijven. Het is vooral van belang dat de activiteiten aansluiten op de leefwereld van de 65-plusser.
Voor de samenleving is het cruciaal dat we daarbij ook de ouderen helpen die nauwelijks aan bewegen toekomen, bijvoorbeeld door financiële, sociaal-culturele of andere belemmeringen of omdat ze in een zorginstelling verblijven. Juist voor hen is in beweging blijven of weer komen van groot belang voor hun welzijn. En er kunnen ook grote maatschappelijke kosten mee worden bespaard.
Verder wijst de NLsportraad op het belang om voldoende bewegen onderdeel uit te laten maken van beleid van alle departementen. Bijvoorbeeld omdat een aantrekkelijke woon- en leefomgeving al sterk uitnodigt om voldoende te bewegen. En omdat samenwerking tussen welzijn, zorg en sport en bewegen kan bijdragen aan het juiste aanbod op lokaal niveau voor de grote diversiteit aan 65-plussers en het bereiken van die doelgroep.
Tot slot schetst de NLsportraad in het advies een viertal dilemma’s. Die gaan over de noodzaak om niet tot 65 jaar te wachten om te beginnen met bewegen of beweegbeleid, de keuze om in te zetten op vitale ouderen meer laten bewegen of kwetsbare ouderen te helpen beginnen met een beetje bewegen, de lat op verschillende hoogtes leggen voor uiteenlopende groepen 65-plussers en de vraag of preventie een kostenpost is of winst oplevert voor de samenleving.
Video
Gedrukte versie van het advies bestellen?
De adviezen van de NLsportraad kunt u downloaden van onze website. Heeft u toch liever een gedrukte versie van het advies ‘Laat ze niet zitten! Advies bewegen en sport door 65-plussers’. Dan kunt u deze bestellen met behulp van dit formulier.