Ξ Uitgelicht
Rli – Advies Goed water goed geregeld
De kwaliteit en kwantiteit van het grond- en oppervlaktewater in Nederland staan onder druk. Dat vormt een bedreiging voor onder andere de volksgezondheid, de natuur en de productieprocessen in de drinkwaterwinning, industrie en landbouw. Bovendien wordt niet voldaan aan nationale en internationale voorschriften. Zo zijn de normen voor 2027 die de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) stelt, vrijwel zeker niet meer te halen. Hierdoor kunnen tal van activiteiten in Nederland lokaal noodgedwongen stil komen te liggen, zoals is gebeurd in het stikstofdossier. Ook bestaat het risico dat Nederland te maken krijgt met boetes vanuit de Europese Unie. Het kabinet moet daarom met spoed extra maatregelen treffen, aldus de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn advies ‘Goed water goed geregeld’, dat op 11 mei 2023 is overhandigd aan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat.
Beleid schiet tekort
De Rli constateert dat het huidige en voorgenomen beleid om gezonde watersystemen te verwezenlijken en de uitvoering daarvan tekortschieten en onvoldoende doorwerken op alle beleidsdomeinen die invloed hebben op de watersystemen. Aanvullende maatregelen zijn nodig en de effectiviteit van alle maatregelen dient te worden doorgerekend, zodat indien nodig tijdig kan worden bijgestuurd.
Van vrijblijvendheid kan daarbij geen sprake meer zijn. Zo dienen de algemene regels voor meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en het lozen van gevaarlijke stoffen te worden aangescherpt. Ook moeten de waterschappen verplicht worden om rioolwaterzuiveringsinstallaties te verbeteren. Daarnaast adviseert de Rli om alle grond- en oppervlaktewateronttrekkingen vergunningplichtig te maken in gebieden waar risico op watertekort bestaat. Al die maatregelen moeten snel worden ingevoerd.
Aanbevelingen om de doelen wél te halen
De Rli doet een aantal aanbevelingen waarmee de doelen van de KRW alsnog wel gehaald moeten kunnen worden. Zo dienen de algemene regels voor meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en het lozen van gevaarlijke stoffen te worden aangescherpt. Ook moeten de waterschappen verplicht worden om rioolwaterzuiveringsinstallaties te verbeteren. Daarnaast adviseert de Rli om alle grond- en oppervlaktewateronttrekkingen vergunningplichtig te maken in gebieden waar risico op watertekort bestaat. Al die maatregelen moeten snel worden ingevoerd. Bovendien bepleit de Rli dat het effect op de waterkwaliteit van al het reeds voorgenomen beleid én van de in zijn advies voorgestelde maatregelen wordt doorgerekend. Mocht dat nodig blijken, dan moeten aanvullende maatregelen worden genomen.
Meer informatie