Ξ Nieuwe publicaties
WRR – Onlinemagazine: 50 jaar WRR
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) bestaat dit jaar 50 jaar! In dat kader heeft de raad een onlinelustrummagazine uitgegeven, waarin hij de lezer in 18 verhalen meeneemt door de tijd. De bijdragen zijn serieus, kleurrijk en luchtig, en bieden een uniek kijkje in de keuken van de WRR. Daarbij is er oog voor 50 jaar terugkijken, voor de huidige situatie en, zoals het de WRR betaamt, voor de toekomst. Zo is er een dubbelinterview met Sjeng Kremers, de eerste voorzitter van de WRR, en Corien Prins, de huidige voorzitter. Maar ook de toekomstige generatie komt aan het woord. Verder krijgt de lezer onder andere een beeld van wie er bij de WRR werken, vertellen personen uit de omgeving van de WRR over hun ervaringen met de raad, en er is een impressie van cartoons waarin WRR-adviezen figureren. En nog veel meer.
Enkele verhalen uitgelicht
- Vlog binnenkijken bij de WRR.
In deze vlog neemt directiesecretaresse Tessa Roelofs de kijker mee langs de collega’s van de WRR. Loop met haar mee door het pand aan het Buitenhof in Den Haag waar de raad gevestigd is, neem een kijkje achter de schermen en ontmoet de mensen die er werken.
- Werken bij de WRR: de nieuwe generatie.
Wie het idee heeft dat er bij de WRR alleen ervaren en gepromoveerde mensen rondlopen, heeft het mis. Jaarlijks heeft de raad zo’n vijftien stageplekken beschikbaar, meestal voor masterstudenten, voor een periode van drie tot zes maanden. De stagiairs krijgen de kans om mee te lopen bij een projectgroep of bij de (interne) politieke helpdesk van de WRR. “Stageplekken zijn een belangrijke manier voor studenten om kennis te maken met onderzoek op het snijvlak van wetenschap en beleid. Een stageplek is dus bedoeld om te leren en is onderdeel van de opleiding,” aldus directeur Frans Brom. “Onze stagiaires verzetten niet alleen veel zinvol werk. Zij hebben ook frisse ideeën en zijn daarmee zeer waardevol voor onze organisatie.” De raad pakt de begeleiding serieus op. Die begeleiding vindt niet alleen plaats binnen de projectgroepen, er zijn ook ervaren stafmedewerkers die, als stagecoördinator, de vinger aan de pols houden. Hoe ervaren de WRR-stagiairs die stageperiode? Wat leren ze dan? En hoe is het om hen te begeleiden? Enkele stagiairs, oud-stagiairs en stafmedewerkers van de WRR vertellen hun verhaal.
- Voor het volgende kabinet.
De uitbreiding van de Europese Unie en de doorbraak van het internet (jaren 90), de aanslagen van 11 september en de moord op Pim Fortuyn (begin jaren 2002) , het begin van de bankencrisis (eind jaren 2008), en de opkomst van bigtech en de sociale media (jaren 10). Deze gebeurtenissen schetsen het tijdsbeeld waarin respectievelijk Piet-Hein Donner (1993-1997), Michiel Scheltema (1998-2004), Wim van de Donk (2004-2009) en André Knottnerus (2009-2017) voorzitter waren van de WRR. Zij geven een kijkje in de WRR-keuken vanuit hun eigen ervaring. Wat is er door de tijd veranderd of misschien juist niet?