We hebben steeds vaker te maken met (lokale) watertekorten, de vraag naar zoetwater groeit. Hoe kan de drinkwatervoorziening toekomstbestendig worden gemaakt? Welke randvoorwaarden stelt dit aan de Nederlandse watersystemen?
Welke potentiële knelpunten bedreigen de toekomstbestendigheid van het Nederlandse drinkwatersysteem?
Voldoende drinkwater van een goede kwaliteit lijkt een vanzelfsprekendheid in Nederland. Ons drinkwater is goedkoop en we maken er zorgeloos gebruik van. Toch zijn er signalen dat die vanzelfsprekendheid in de toekomst niet meer zo zeker is. De drinkwatervoorziening lijkt tegen grenzen aan te lopen.
Drinkwaterbereiding is afhankelijk van de beschikbaarheid van voldoende zoet oppervlakte- en grondwater van een goede kwaliteit. Op dit moment zijn er op een aantal plekken in Nederland onvoldoende reserves om aan een plotselinge grote vraag naar drinkwater te voldoen. De beschikbaarheid van voldoende drinkwaterbronnen met een goede kwaliteit neemt af. Klimaatverandering en verslechtering van de waterkwaliteit zijn hier debet aan. De concurrentie om zoetwater wordt groter. Dit alles zorgt dat de stabiele en veilige levering van kwalitatief goed drinkwater in de toekomst niet meer vanzelfsprekend is.
De centrale adviesvraag luidt:
Welke potentiële knelpunten bedreigen de toekomstbestendigheid van het Nederlandse drinkwatersysteem? Welke ecologische, economische, culturele, institutionele, sociale en technische factoren liggen hieraan ten grondslag? Wat is er nodig om het systeem rondom de drinkwatervoorziening toekomstbestendig te maken?