Vrijstaande gebouwen met een draagconstructie van hout (houtskeletbouw), die maximaal één bouwlaag en eventueel een kap hebben, kunnen vanaf nu ook met de typologieaanpak beoordeeld worden. Het ACVG is tot deze conclusie gekomen na een uitgebreide beoordeling van de door TNO ontwikkelde HOUT1-typologie. Een belangrijk inzicht: alle gebouwen die aan deze typologie toegedeeld kunnen worden, zijn zonder versterking voldoende veilig. Het ACVG heeft zijn conclusie op 28 maart 2024 in een brief aan staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) gestuurd.
Alle gebouwen die aan deze typologie toegedeeld kunnen worden, zijn zonder versterking voldoende veilig
De HOUT1-typologie is de laatste in de serie typologieën die TNO heeft uitgewerkt. Het ACVG heeft zich bij de validatie hiervan alleen gericht op twee openstaande controles uit het ACVG-advies van november 2020 (de gebouw-tot-gebouwvariabiliteit en uit-het-vlak bezwijken van wanden). De overige controles en verbeterpunten uit dat advies waren namelijk eerder al succesvol uitgevoerd.
TNO heeft de uitwerking van de HOUT1-typologie gebaseerd op een bijlage van de Nederlandse Praktijkrichtlijn. Het ACVG is tot de conclusie gekomen dat deze uitwerking valide is en dat de gebouw-tot-gebouwvariabiliteit en uit-het-vlak bezwijken van wanden voldoende geborgd zijn. Wanneer de staatssecretaris deze conclusie overneemt, kan de HOUT1-typologie in gebruik genomen worden. In de praktijk zal dit dan vooral gebeuren bij de herbeoordeling van adressen of adressen die nog aan de versterkingsoperatie worden toegevoegd. Veel gebouwen zijn namelijk al door de NCG beoordeeld.
Zodra de staatssecretaris inhoudelijk op de beoordeling van het ACVG heeft gereageerd, wordt dit nieuwsbericht bijgewerkt.
Lees ook: