De zesde editie van Diversity Day doorbrak alle clichés en bood ruimte voor échte gesprekken. Tijdens de online kick-off, met als thema ‘Verschil Verrijkt’, deden bedrijven uit het hele land mee. De boodschap was duidelijk: inclusie is geen eenmalige actie, maar vereist voortdurende aandacht en inzet.

het doorbreken van stereotypen begint met representatie en het delen van authentieke verhalen

Durven kijken naar wat nog niet werkt

Onder de scherpe leiding van dagvoorzitter Ama Boahene werd er niet alleen gesproken over de obstakels rond inclusie, maar ook over oplossingen. Karim Amghar, programmamaker voor onder andere de NPO en expert op het gebied van kansenongelijkheid, schetste de uitdagingen binnen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Hij riep op tot gerichte acties om deze obstakels te doorbreken en zo talenten beter te benutten. Noraly Soedito, afdelingshoofd bij ABN AMRO en lid van SER Topvrouwen, ging in op de noodzaak om niet alleen divers talent aan te trekken, maar ook blinde vlekken zoals de loonkloof en verminderde doorgroeimogelijkheden voor minderheidsgroepen aan te pakken. Ze benadrukte concrete stappen voor het creëren van een gelijk speelveld binnen organisaties. Pete Wu, journalist en auteur van ‘De Bananengeneratie’, sprak over de beperking én verrijking van labels en hoe echte inclusie vraagt om ruimte voor iemands volledige identiteit. Hij stelde dat het doorbreken van stereotypen begint met representatie en het delen van authentieke verhalen.

Interactieve quiz en krachtige spoken word

De Diversity Day quiz bood een dynamische ervaring waarbij bedrijven hun kennis over diversiteit en inclusie konden testen, wat leidde tot waardevolle nieuwe inzichten. Tijdens de intermezzo inspireerde spoken word-artiest Djé-rimo het publiek met zijn indringende performance, waarin hij droomde van een toekomst waarin inclusie vanzelfsprekendheid is.

De Award-uitreiking

Kim Putters reikte de Award SER Diversiteit in Bedrijf 2024 uit aan IKEA voor hun initiatief ‘Skills for Employment’, dat werkgelegenheid biedt aan mensen met een vluchtelingenachtergrond en werkt aan het veranderen van de beeldvorming rond deze groep. Lees meer hierover in dit artikel.

Terugkijken en delen

Diversity Day 2024 was een dag, vol inspirerende verhalen en concrete handvaten voor een inclusieve samenleving. Bedrijven kunnen nog steeds hun eigen Diversity Day activiteiten delen via de Diversity Day website om andere organisaties te inspireren voor de volgende editie.

Voor wie de online kick-off heeft gemist of deze wil herbeleven: de volledige uitzending zal binnenkort beschikbaar zijn. Houd de Diversity Day-kanalen in de gaten voor de link.